5 Kas 2007

namaz zamanı

Namazı hissederek kılmak için:

1. Herşeyden önce namazı ciddiye almak gerekiyor.

2. Namazın hayatımızda yapacağı derin etkinin bilincinde olmalı ve bu etkiyi elde etmek bizim namaz kılarken motivasyonumuzu oluşturmalı.

3. Namaza başlamadan önce ruhi bir ön hazırlık yapmak gerekiyor. Namaza birden başlamak konsantrasyonu yakalamak için bir engeldir. Yani seccademizi serdiğimizde o an Rabbimizin huzuruna çıkmak için hareket ettiğimizi aklımıza getirmeliyiz.

4. Kılacağımız namazın belki son namazımız olabileceğini düşünmeliyiz.

5. Namaza durduğumuz vakit kimin manevi huzuruna girdiğimizi idrak etmeliyiz. Huzurunda durduğumuz varlığın yüce şanını ve azametini düşünmeliyiz..

6. Böyle bir varlığın huzuruna çıkabilmenin ne kadar mutluluk verici bir olay olduğunu hatırlamalıyız ve hissetmeliyiz.

7. Okuduğumuz ayet ve duaların anlamlarını ezberlemeli ve onları düşünmeliyiz. Ayet ve dualardaki anlamlar bizim namaz esnasındaki düşüncelerimizi/aklımızın faaliyetini yönlendirmeli.

8. Dünyevi duygu ve düşüncelere geçit vermemeye hassasiyet ve titizlik göstermeliyiz. Zihnin başka şeylere takılması oranını her namazımızda daha bir aşağıya indirmeliyiz. Namazın büyük oranı % 80, giderek %90, % 95, % 99 konsantrosyonlu geçmeli. İdeal olanı hedeflemek namazı ne kadar ciddiye aldığımızın göstergesi olacaktır. Bu konuda, Rabbimize yaklaşma, Onun hoşnutluğunu elde etmek için konsantrosyonu yakalama konusunda hırslı olmalıyız.

9. Namazdaki bedensel hareketlerin anlamını bilmeliyiz. Kıyam, rüku, secde gibi hareketlerin başlı başına sembolik anlamları vardır, bu hareketleri yaparken salt bu anlamları düşünürek o hareketleri gerçekleştirmenin bizim namazımıza katacağı birçok ulvi duygu ve düşünceler vardır. Buna paralel olarak okunan dua, ayet ve tesbihlerin anlamları idrak edilerek okunduğunda elde edeceğimiz manevi hazzı düşünün. Araya şeytanın vesvesesinin karışması için bir boşluk bırakılmamış olacak. Aksi takdirde rükua varırken bu rükunun anlamını o an düşünmezseniz aklınızın (o an) başka şeylere dalması kaçınılmaz olabilir. Bu anlık dalgınlık rükuda iken okuduğunuz tesbihatın anlamını düşünmekten sizi mahrum edebilir. Bu ikinci dalgınlık ve gaflet üçüncüsüne yol açabilir ve ila ahir. Namaz kesintisiz bir zikir eylemidir. Saniyelerinizi Allahı zikretmekle geçirmezseniz şeytan namazınıza müdahele eder. Bu olay ciddi bir konsantrasyonu ve bunu başarma konusunda yüksek bir iradeyi gerektirir.

10. Bir insanın Allahla olan ilişkisinin ne kadar güçlü olduğunun en önemli göstergelerinden birisidir namaz. Eğer namazınızdan memnun değilseniz Allahla sağlam bir rabıta(irtibat) kuramamışsınız demektir. Bu durum ise eğer müminlerden isek bizi kaygılandırmalı, bizi endişeye düşürmeli. Bu endişeyi duymak ise namazı dosdoğru kılma konusunda bizi yeniden motive eder ve gayrete getirir.

11. Sabah namazları bu bağlamda en çok önemsenmesi gereken namazlardır. Eğer her iki üç günde(veya her iki üç haftada) bir sabah namazlarını kaçırıyorsak namaz denen olgu bizim kalbimize daha henüz sinmemiştir. Allah için uykusunu bölüp kalkamayan insanların Onunla sağlam bir sevgi ilişkisi kurdukları iddia edilemez.

12. Namazı dosdoğru kılmak bir süreçtir. Bugünden yarına mutmain edici bir seviye yakalamak mümkün olmayabilir. Ancak bu konuya özen gösterirsek, her kıldığımız vakit namazından sonra bir muhasebe yapıp bir dahaki vakit namazında bir öncekisinde yaptığımız gafletleri, hataları tekrarlamamaya karar verebilirsek, ve ikinci vakit namaza durmadan önce de bu aldığımız kararı yeniden hatırlayıp namaza durabilirsek bu konuda kalbimizdeki samimiyetin derinliğine göre mesafe alırız.

13. Bizi namaz konusunda gerileten unsurlardan bir tanesi namazı bir alışkanlık ve mekanik bir olgu haline dönüştürmemizdir. Namaz kendi özünü ve canlılığını alışkanlık olduğu zaman kaybeder. Her kılınan namazı apayrı bir OLAY gibi algılayabilirsek ve gerçekten bu ruh haliyle namaza durursak alışkanlık, monotonluk ve mekaniklikten kurtulmuş oluruz.

14. Namazda ağlamak manevi duyguların iç dünyamızdaki tıkanıklıkları aşıp dışarıya yol bulduğunun bir göstergesidir ve bu haliyle manevi gelişim konusunda bir kilometre taşıdır.
-Onlara ayetlerimiz okunduğunda ağlayarak secdeye kapanırlardı. Ayet- Allah için en son ne zaman ağladık ? Namaz ağlamanın en uygun ve münbit zeminidir. Ağlamak için birçok sebep var: Allahın şanının ve büyüklüğünün azametini tefekkür ederek ağlamalıyız, günahlarımızı hatırımıza getirip bunların verdiği utanç duygusundan dolayı ağlamalıyız, müslüman olmanın, Ona hak yolda ibadet edebilmenin sevinciyle ağlamalız....

15. Namaz kılarken Rabbimizim bizim o anki haleti ruhiyemizi gördüğünü, bizi gözlemlediğini, gaflet içinde kılıp kılmadığımıza baktığını hatırlayın. İster misiniz ki Yüce Allah sizi bu halle kendi huzurunda görsün. Onun huzurundayken aklımızı başka şeylerle meşgul etmek suretiyle Ona karşı ne kadar çok ayıp ettiğimizi hiç düşündünüz mü ? Biz gerçekten Ona borçluyuz, namazı dosdoğru kılma konusunda bizim bir gönül borcumuz var. Ona karşı halis duygular içinde namazımızı eda edemiyorsak vay halimize.

16. Namazı hissederek kılma konusunda her birimizim yapabileceği ve yaptığı birçok güzel tecrübeler vardır. Namazlarımızı muhasebe ederken işin bu metodik boyutuyla ilgili de sürekli yeni dersler ve metodlar çıkarmaya çalışalım, namazı daha doğru nasıl kılabilirim sorusuna sürekli yeni cevaplar üretebilmeliyiz. Herkesin bu konuda mutlaka değerli tavsiyeleri vardır. Bunları paylaşırsak hepimiz biribirimizden faydalanmış ve Allaha daha fazla yaklaşma konusunda ilerlemiş oluruz.

OKUDUKLARIMIZIN ANLAMINI BİLİRSEK KENDİMİZİ NAMAZA DAHA KOLAY VERİRİZ


Namazda Okunanların ANlamları


ALLAHÜEKBER = Allah büyüktür.

SÜBHANEKELLAHÜMME (TAMAMI) = Ey Allah'ım, seni noksanlıklardan tenzih eder, bütün kemal sıfatları ile tavsif ve sana hamd-ü sena ederim. Yüce ismin, şanın her şeyin üstündedir. Senden başka ilah yoktur ya rabbi.

FATİHA = Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle. Hamd o âlemlerin Rabbi, O Rahmân ve Rahim, O, din gününün maliki Allah'ın. Ancak sana ederiz kulluğu, ibadeti ve ancak senden dileriz yardımı, inayeti. (Ya Rab!). Hidayet eyle bizi doğru yola, O kendilerine nimet verdiğin mutlu kimselerin yoluna; o gazaba ugramislarin ve o sapmislarin yoluna degil. O kendilerine nimet verdigin mutlu kimselerin yoluna; o gazaba ugramislarin ve o sapmislarin yoluna degil.

SÜBHANE RABBİYEL AZIM = Azim olan Allah'ı tesbih ederim.

SEMİALLAHÜLİMENHAMİDE = Hamdeden kimseyi Allah işitir.

RABBENAVELEKELHAMD = Rabbimiz hamd ancak sanadır.

SÜBHANERABBİYELAĞLA = Şanı yüce olan Allah'ı tesbih ederim.

TAHİYYAT = Dil, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler yalnız Allahüteala hazretlerinedir.Ey nebiyyil muhterem, Allah'ın rahmeti, bereketi senin üzerine olsun.Selam bize ve Allah'ın bütün salih kulları üzerine olsun.Allah'ın birliğine ve Hz. Muhammed'in (sallallahüaleyhivesellem) rasülü olduğuna şehadet ederim.

SALLİ = Yüce Allah'ım! Sen Hz. İbrahim'e (s.a.s.) ve onun aline Salat-ü selam ettiğin gibi Hz.Muhammed'e (sallallahüaleyhivesellem)ve onun aline de Salat-ü selam eyle. Muhakkak ki sen Hamid ve Mecidsin.

BARİK =Yüce Allah'ım! Sen Hz. İbrahim'i (s.a.s.) ve onun aile efredını mübarek eylediğin gibi Hz.Muhammed'i (sallallahüaleyhivesellem) ve onun aile efradını da mübarek eyle. Muhakkak ki sen Hamid ve Mecidsin.

RABBENA = Ey bizim yüce Rabbimiz! Dünyada ve ahirette bize lütf-i kereminden büyük iyilikler ver ve bizi ateş azabından koru.Rabbimiz beni, babamı, annemi ve bütün müminleri hesap gününde bağışla.

ESSELAMÜALEYKÜMVERAHMETÜLLAH = Selam ve Allah'ın rahmeti sizin üzerinize olsun.

ALLAHÜMME ENTESSELAMÜ VEMİNKESSELAM TEBERAKTE YAZEL CELALİ VEL İKRAM = Ya Rabbi sen SELAM'sın (Her türlü tehlikeden kullarini selamette kilan) kullarını selamette kılmak ancak sendendir.Ey ikram ve celal sahibi olan Allahım sen yüceler yücesisin.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu güzel bilgileri bizimle paylaştığın için Allah razı olsun Saliham. Her namazda anlamını düşünerek söylemek ayrı bir güzellik olacak inşallah.:)

SaLiHa dedi ki...

amin cümlemizden Aybik...yorumların beni çok mutlu ediyor...görüşmek üzere...Aeo

Mehemmet dedi ki...

Sohbetim için yararlandım bu bilgilerden yani hem kendime hemde başkalarına fayda sağlayacağını umuyorum Allah ebeden razı olsun...

omscelik dedi ki...

Allah razı olsun saliha hatun.Allah bizi kendine layık kul eylesin.bu bilgilerden hem biz hem başkaları faydalanacak..